Vinmesse

I år var 4. gang med Salon Des Cépages rares

Vinmessen for sjældne, glemte og forbudte druer bringer disse druer frem i lyset så opleve eller genopleve disse druer og for måske kun en kort stund brugen den ære og værdighed igen.

Le Chouchillon

Den blev afholdt i Baune i Saint-Etienne kapellet på Place Félix Ziem.

Druerne i år var Chouchillon, Mornen, Prunelard, Braucol, Jacquez, Abouriou, Cot Noir de Touraine, Grolleau noir, Marechal Foch, Petit Verdot, Jaquère, Persian og Verdesse, Abrostine, Fer Servadou, Chasselas Violet, Fié Gris.

Repræsenteret på vin messen var Guy Bonnand Vigneron, Domaine de l’Arpette, Association Renaissance du Chateau Pontus de Tyard, Domaine de la Colombette, Association Mémoire de la Vigne, Domaine Emilien JEAN, Domaine Frissant, Bernard Forey, Chateau Vieux Landat og Domaine des Rutissons

 

Nogle sorter fra 2020-udgaven

Jacquez

Denne druesort er en første generations hybrid og er en del af othello, noah, clinton, herbemont og isabelle fra den direkte producent hybrid druesorter, der blev forbudt i 1934. Efter at have næsten forsvundet, vender den tilbage til fronten af scenen, især takket være dens modstand mod vinstokssygdomme som pulveriseret skimmel og dunskimmel.

Marechal Foch

Denne sort er en anden generation. Ikke tilhørende kategorien af ​​direkte producenthybrider, det er tilladt til dyrkning i Frankrig, men er ikke særlig udbredt der, i modsætning til det nordøstlige USA og Quebec, hvor det udgør størstedelen af ​​sorte druesorter.

Persian

Af Savoyard-oprindelse vil denne druesort bestemt aldrig have vovet sig længere end Isère på trods af dens kvaliteter, der gør det muligt for den at gå ind i produktionen af ​​kvalitative aldrende vine.

Chouchillon

Hvid drue fra den nordlige del af Ardèche, tæt på at forsvinde.
Forældre til SYRAH, denne drue er rustik og kraftig.

Abrostine

Denne toscanske druesort er blevet dyrket siden det tidlige 1600-tallet. Han så sit dyrkningsområde reduceres til kun 9 ha i begyndelsen af ​​århundredet, men klarer sig bedre med nogle lokale producenter, der forsøger at sætte det tilbage i centrum af deres vinificering.

Abouriou

Denne tidlige druesort findes i Lot-et-Garonne, men også i Nantes-regionen.
Autoriseret som en ekstra druesort til flere AOC’er, den har flere synonymer, såsom LOUBEJAC eller PRESSAC fra BOURGOGNE. De sorte druer, det producerer, giver garvede vin med friske noter.

Fer Servadou

(Braucol, Mansois, Pinenc)

Indfødt til Baskerlandet og formidlet af pilgrimme fra Compostela. Det er en meget resistent rustik druesort med aromaer af hindbær og solbær.

Prunelard

En pre-phylloxeric drue, der næsten er forsvundet ved denne lejlighed og fremstiller vin med aromaer af sorte frugter.

Chasselas Violet

Druesort, der stammer fra en meget gammel mutation af de gyldne Chasselas. Vinegenskaberne, den præsenterer, er meget tæt på Chasselas, men lidt mere koncentreret om surhed. Ligesom chasselas giver den en hvidvin.

Gamaret

Det er en ung sort drue, da den kommer fra en hybridisering mellem Gamay og Reichenmeister, der blev udført i 1970. Længe endemisk til Schweiz, det er nu godkendt i Beaujolais.

FIÉ GRIS

Fié gris, sauvignon gris … eller rose, eller endda surin fra Poitou, denne druesort har lige så mange navne, som der er regioner, der hævder dets forfatterskab. Oprindeligt fra Bordeaux for nogle, endemisk for Poitou for andre, tilliden, som den ofte kaldes i Loire-dalen. Det forsvandt næsten fuldstændigt, da det i 1958 faldt ned til mindre end 10 ha i Frankrig. Snarere uproduktiv havde denne drue andre kvaliteter, herunder en meget god modstand mod ædelråd, hvilket havde gjort den til Sauternes hoveddrue.