Vin Nyheder

Ny Cru Bourgois klassificering i Médoc

En række slotte I Médoc opnåede ikke at komme med i 1855 klassificering Crus Classes, der blev derfor i starten af 1930’erne skabt en liste over slotte som skulle være et niveau lige under Cru Classes, nemlig Cru Bourgois.

I 1932 var listen af Cru Bourgois på 444 slotte og vingårde. Det enkelte slot eller vingård kunne påføre Cru Bourgois på etiketten, som et kvalitetsstempel.

I begyndelsen af dette årtusinde blev forsøgt foretaget en opdatering af klassificeringen så der skulle være en tre deling af Cru Bourgois. Dette arbejde blev afsluttet i 2003, med det resultat at kun 247 slotte og vingårde var på listen.

Denne opdateringer skabte så meget ballade, at den endte i retten og her blev den underkendt og annulleret i 2007.

I 2010 genindførtes Cru Bourgois, som betød at vinens kvalitet og produktion forhold skulle vurderes år for år, med start fra årgang 2008. I 2008 var der 290 producenter der anmeldte deres vin og 243 kom gennem nåleøjet og blev godkendt som Cru Bourgois.

Nu mener Cru Bourgois Alliancen, som er myndighed på området, at det er tid til at genintroducere tre delingen, så der fra i år 2020 klassificeringen vil være Cru Bourgois, Supérieur og Exceptionnel.

En anden ændring er at Alliance har valgt at belønne slotte med at kunne få 5 års Cru Bourgois klassificering. For automatisk at få denne tildeling kræves en blindsmagning af 5 årgange og at slottet har opnået Cru Bourgois mindst 5 gange i årene mellem 2008 og 2016.

Alle vine smages blindt af to separate juryer med hver 5 person.

De 5 årgange som klassificering vil gælde, er 2018, 2019, 2020, 2021 og 2022.

Ønsker slottet en højere indplacering som Supérieur eller Exceptionnel kræves der yderligere, som  blandt andet vil være miljø, teknik og marketing.

På miljø indgår bæredygtighed her ses på ”Haute Valeur Environmentale” ordningen, på det tekniske indgår kontrol af vinmarker og høst metoder. Marketing har med hvorledes besøgende blive budt velkommen og distribution og pris.

På tværs af det tre niveauer er der i 2020 klassificering blevet i alt 249 slotte fordelt således

14 Cru Bourgois Exceptionnel

56 Cru Bourgois Supérieur

179 Cru Bourgois

Se liste af slotte på Cru Bourgois.